Page 251 - Nowa Trampolina sześciolatka. Przewodnik metodyczny ze scenariuszami zajęć. Część 1
P. 251
PROJEKT 4 • Czy wszystko już wiemy o mące? • 249
x Lepienie z masy solnej różnego rodzaju „pieczywa”, wykorzystanie prac dzieci do zabaw tematycznych.
x Nauka piosenek związanych z tematem projektu.
8. Tworzenie modelu wiatraka z wykorzystaniem dużych pudełek kartonowych, taśmy klejącej, farb plakatowych,
pędzli, kleju.
Etap III
1. Zebranie i podsumowanie zdobytych wiadomości na temat mąki, zapisanie ich na plakatach.
2. Zaplanowanie punktu kulminacyjnego – prezentacji projektu. Wybór zagadnień, ułożenie przez dzieci programu
prezentacji, zgłaszanie się dzieci do prowadzenia poszczególnych etapów prezentacji.
3. Punkt kulminacyjny – prezentacja projektu z udziałem rodziców.
x Wyeksponowanie w sali dokumentacji projektu: kolekcji, pytań, hipotez badawczych, odpowiedzi uzyskanych
na postawione przez dzieci pytania, opracowanie wyników ankiet, sprawozdań z wycieczek, historii osobistych,
szkiców z natury, zdjęć z wycieczek, modeli wiatraków – zorganizowanie stanowisk do prezentacji dokumentacji,
wybór ekspertów – dzieci wyznaczonych do udzielania informacji rodzicom.
x Opowiedzenie historyjki obrazkowej „Od ziarenka do bochenka” – włączenie rodziców do ruchowej interpretacji
obrazków (naśladowanie pracy rolnika, młynarza, sprzedawczyni w sklepie).
x Tańczenie z rodzicami trojaka.
x Zabawa „Prawda czy fałsz”. Dzieci zadają pytania albo wypowiadają zdania prawdziwe lub fałszywe, a rodzice odpo-
wiadają (np.: Czy pieczeniem chleba zajmuje się piekarz? Czy chleb powstaje w masarni? Czy do chleba potrzebne są
drożdże? Czy chleb można upiec bez mąki? Czy bułkę tartą piecze się w piekarniku?).
x Zagadki dla rodziców – rozpoznawanie kłosów i ziaren zbóż, wyjaśnianie przysłów o chlebie.
x Prezentacja poznanych piosenek i wierszy.
x Słodki poczęstunek – ciasteczka upieczone przez dzieci.
Przepis na kruche ciasteczka
Składniki: 4 szklanki mąki, 1 kostka masła lub margaryny, 1 szklanka cukru pudru, 5 żółtek.
Wykonanie: Posiekać masło lub margarynę z przesianą mąką, dodać cukier, żółtka i zagnieść ciasto. Pozostawić ciasto
na godzinę w lodówce. Rozwałkować na placki o grubości pół centymetra i wykrawać foremkami różne kształty.
Piec w temperaturze 180° około 20 minut. Po upieczeniu ciasteczka można ozdobić bakaliami lub kolorowym lukrem.